Septembrie…o luna sumbra si asta din cauza a doua tragedii care au marcat si continua sa marcheze soarta omenirii : aniversarea atentatelor asupra WTC si… inceputul scolii… In general sustin utilitatea si necesitatea scolii, pentru ca scoala, chiar si la noi in Romania e teoretic vorbind, un lucru bun, o frana care ar trebui sa incetineasca macar putin cretinizarea generala a populatiei, un loc unde taranul si ciobanul invata sa citeasca ziarul in timp ce-si pazeste recolta sau oile. Insa numai teoretic. La nivel practic, invatamantul romanesc e la fel de abil in slefuirea tinerelor minti ca la mulsul vacilor cu ciocanul.
Un lucru pe care orice minte cat de cat priceputa in ale gandirii ajunge sa-l realizeze la un moment dat, e ca scoala nu te va invata niciodata ceea ce ai avea cu adevarat nevoie sa stii, pentru ca la scoala, nu inteligenta, ci memoria conteaza. Majoritatea profesorilor nu admira decat
papagalii sau cimpanzeii versati in arta imitatiei si a repetitiei, copii sa le sustina propriile lor puncte de vedere, incapabili de pareri proprii. Scoala vrea sa repeti, nu sa creezi, orice erezie se pedepseste prin stergerea titlului de ‘elev bun’, iar treaba asta seamana cu caderea in dizgratie in timpul Imperiului Roman. Daca Maria Sa, imparatul..aaa, profesorul, care intre timp, de-a lungul anilor petrecuti in fruntea clasei a invatat gustul puterii si, ca orice om frustrat de existenta sa marunta, cauta sa o faca pe a altora insuportabila, daca el, preaputernicul purtator de creta te-a exclus din gratiile sale, inceteaza sa mai speri in van la media mult visata, notele de 10 oricum vor lua pagina celor care au inregistrat lectia ca niste reportofoane organice pe care apesi play si totul se deruleaza pana la cea mai mica virgula sau prepozitie. Daca vrei 10 trebuie sa fii ori tocilar, ori pupincurist, ori ambele. Stati linistiti, linguseala nu a iesit din uz, e inca la moda, incapacitatea de a memora se poate ierta daca mananci suficient…ahem, stiti voi…pentru ca orice om marunt va pleca intotdeauna urechea si va zambi ipocritilor care se arata interesati si compatimitori fata de soarta lui. Renunta la ideea ca vei invata ceva util, ei nu sunt platiti sa se intereseze de sperantele si de visele tale in viata, doar ei au ratat deja, caci foarte rar vei vedea pe cineva cu vocatie spre educarea intelectului. Vrei cultura generala ? Pune mana si citeste singur, pentru ca metoda autodidacta e singura care te poate ajuta in privinta asta, lucru devenit din ce in ce mai usor de cand cu miracolul tehnologiei moderne si a internetului. In cele 6 ore pe care le petreci la scoala si in care esti indopat cu cioburi mici din fizica, matematica sau engleza, in care ti se repeta de n ori acelasi lucru, in care pur si simplu bati pasul pe loc sau absentezi, ai putea, pe cont propriu si stimulat de propria curiozitate (presupunand ca aceasta exista, fiindca, in caz contrar, nici nu are rost sa continui lectura articolului de fata) sa te informezi si sa aflii tot ceea ce te intereseaza cu adevarat, intr-un volum cu mult mai mare. Compara doar jumatate de ora cautand pe wikipedia.org cu 6 ore de scoala si vei fi socat de faptul ca pierzi minute pretioase din si asa, destul de scurta ta viata facand… absolut nimic.
Pacatul capital al oricarui elev mai mult sau mai putin silitor este si va fii intotdeauna, in invatamantul romanesc, individualitatea. A fi diferit a devenit implicit sinonim cu a fi gresit, si cum lucrurile gresite trebuie corectate, scoala va face tot posibilul sa ucida tot ce e altfel. Te-ai nascut de sex masculin si ai plete ? Tunde-te… ca doar fetele au par pe cap. Esti posesoare de sex feminin si visezi la filozofie ? Renunta… ca fetele stau de gatit si de facut copii. Suferi cumva de obraznicia de a citi in timpul liber ? Inchide cartea…tara te vrea prost. Ai ceva de zis ? Pierde-ti vreo 3 ore din viata si scrie un referat cu propriile tale pareri pe care oricum nu il va citi nimeni. Nefericit va fi cel care va indrazni sa stie mai mult decat omul inarmat cu pix de la catedra. Scoala vrea uniformitate, de la vestimentatie, la comportament, la gandire. Ca oile intr-o turma, atunci cand una are neobrazarea de a sustine ca poate fi neagra, va fi scufundata in clor pentru a se albi si daca nici atunci nu-i va venii lana la cap, n-are decat sa stea in coada si sa fie mancata de lupii flamanzi ai sistemului, un sistem caruia nu-i va pasa niciodata de celula in sine care probabil va ajunge intr-un final sa faca parte din el.
Tot asemeni oilor, niciuna nu are curajul sa-si sustina punctul de vedere si alege sa se complaca in mizeria uniformitatii, de teama consecintelor, a excluderii din sistem, a caderii in dizgratie. Permanent amenintate cu esecul total in insiruirea de evenimente hazardate numita generic viata, mintile tinere prefera de cele mai multe ori sa se conformeze, sa ajunga la compromisuri, sa ingereze informatii inutile despre lucruri inutile, sa ucida timp pretios, sa-si sacrifice unicitatea de dragul supravietuirii.
Intr-o continua pseudodemocratie, ti se da iluzia ca ai avea de ales. Poti alege desigur intre Eminescu si Eminescu, intre optionalul obligatoriu de chimie si optionalul obligatoriu de chimie, si mai trebuie sa si semnezi ca ti-ai da acordul si ca ai dori sa studiezi asa ceva. La fel esti intrebat daca vrei uniforme ca sa nu mai ai atatea haine de spalat, camere de filmat peste tot care sa te ajute sa te lasi de fumat sau reguli privind siguranta care te vor feri de prea periculosul drob de sare.
Prinsi intr-un dureros cerc vicios, unde ratatii ii invata pe altii sa se rateze, bineinteles, exceptie facand extraordinar de putinii oameni care chiar te pot ajuta in cautarile tale pe drumul cunoasterii, nu ar trebui sa mai fie o mirare pentru nimeni aceasta stare jalnica a natiunii, pe care-o tot bocim pe programele de stiri.
Iar voua, celor care aveti curajul de a va striga punctul de vedere, care chiar faceti uz de dreptul la libera exprimare, va las doua melodii pentru rabdarea de a fi citit acest articol pana la capat.
http://www.youtube.com/watch?v=74fspICoPk0http://www.youtube.com/watch?v=t4SKL7f9n58
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu