Panem et circenses

Roma, Anno Domini 64. Romanii lui Nero isi ling ranile dupa un foc de tabara cam mare care va ramane in cartile de istorie si despre care un polonez va scrie mai tarziu un roman care ii va aduce faima. Dar asta e alta poveste.
Imparatul matricid avea, dupa cum s-ar spune, un simt al omorului, aaa…umorului destul de dezvoltat. Isi iubea insa poporul si le arunca din cand in cand destul de des, cate-o distractie, azi un crestin jucandu-se cu leii, maine un gratarel (tot cu crestini, ii placea mult caldura lor sufleteasca) cu animatoare. Roma avea inca de pe atunci de toate, politica… cand mai era gasit cate-un om de vaza cu venele deschise din dragoste de popor, crimele de la ora 5, crime, violuri si plebei, moaste si pelerinaje… cand se inghesuia tot romanu’ sa taie cate-o gaina pe altar, scandaluri tabloide cu vestale fara silicon, orgii mondene. In Roma pur si simplu nu te puteai plictisi, oamenii erau fericiti, caci avea cu ce-si umple timpul, imparatul le asigurase painea si distractia.
Trecut-au ani si ani si dupa lungi si grele razboaie, romanii au ajuns spre nefericirea lor in ceea ce s-a numit Dacia. Dacii aveau o idee ceva mai nepretentioasa asupra painii si a circului, se multumeau cu pradatul, violatul, bautul vinului si v-ati ascunselea prin codrii seculari. Romanii, binevoitori totusi, si-au dat osteneala de a incerca sa-i civilizeze. Copulatia asta neprotejata intre popoare a dus la
etnogeneza unui neam celebru pentru capacitatea sa de a nu fi bun la nimic.
Romania, Anno Domini 2011. Un circ tragic din care painea dispare treptat, o varianta chiar mai vulgara a plebei romane. Grupuri pestrite privesc hipnotizate cutia fermecata cu sunet si imagini, un omulet mic si negru sustine ca poate face aur din scarna si reuseste. Ne consideram urmasii romanilor, dar nici vestalele noastre nu mai sunt ce-au fost, halci de carne poluata cu plastic, al caror viol e difuzat cat mai explicit in fiecare zi, la nivel cat mai mare. Sodoma era mic copil. Omuleti marunti care se distreaza, care isi uita toate grijile cand isi baga intravenos circul in sistem. Toporul din capul altuia te face sa uiti de plodu’ facut pentru alocatie care plange si de nevasta grasa si frigida. Deconectat din circuitul asta ai ceda psihic in 24 de ore. Il admiri si adori pe omuletul mic si negru care transforma scarna-n aur, dar fireste ca asta nu e problema ta. Ti-ai primit ratia de paine, desi mai mica pe zi ce trece si una din ce in ce mai voluminoasa de circ, sa compenseze pentru prima, nu mai ai nevoie de nimic altceva.

VOX POPULI, VOX DEI ! Iar poporul striga : paine si circ !

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...