Ajungi acasa dupa scoala si, dintr-un prost obicei care nu inceteaza sa se repete, primul tau gest e sa aprinzi calculatorul. Yahoo te priveste galben si zambitor ca intotdeauna, lumea e la un click distanta, cu cateva miscari abile ale degetelor pe taste ai si insirat deja un monolog intr-o romano-engleza schingiuita si abreviata pana la refuz.
Sub nicio forma nu trebuie sa uiti de status, mesajul urlat in ochii lumii virtuale, care te va reprezenta mai ceva decat chilotii de firma sau numarul pierce-urilor infipte in fata. Aici se pot deosebii cateva categorii bine conturate deja in batrana comunitate a Mess-ului, printre care amintim cateva.
Statusurile pseudofilozofice – acele aparente aforisme cu parfum intelectual culese citate.ro pe care nimeni nu va indrazni sa le conteste sau sa le ia in ras de teama ca va trece drept un incult ramas in bezna ignorantei sale si care dau o aura de profunzime acelor minti de adancimea unei farfurii.
Statusurile amoroase – acele expresii kitschoase sau supralicitate prin care femela si, mai rar, masculul isi comunica imperecherea incheiata cu succes (ex : Dragostea este…, Uby moolth plintsesa meah, etc.)
Statusurile ‘jmekere’ – expresiile grandomane, de multe ori in rime, jupuind de vii limba romana si alfabetul, menite pentru a intimida concurenta, pentru a crea o ierarhie in turma asta cu dubios de multi ‘sefi’ si atat de putini subordonati (ex : FyTzE GeSTuRyY sH tUpEu AsTa E taLEntUL mEu Pe EcRaN dA FOarTE bN o PRInteSA ajEA cA mN sTyu Sa'N vaRT toTUl pE loK doBOr pRosTY dinTR'uN fOk sUnT FEtyta smeCHErita Hai fA paSI sH guRA mik, nu ma deranjez sa traduc…e prea mult…)
Sa nu uitam totusi ca o imagine face cat 1000 de cuvinte, iar pentru asta s-au inventat site-uri ca Facebook [f e i s b u c] sau Hi5 [h a i f a i v]. Circula o vorba, Nu ai facebook, nu existi, dovada ca site-ul cu pricina reprezinta nucleul vietii mondene virtuale, echivalentul, nu al agorei grecesti, ci al pietii publice din Evul Mediu unde se mai strangea taranimea din cand in cand sa vada arderile pe rug, executiile publice sau diversii saltimbanci. Gasesti expuse ca pe tarabe, variate forme colorate si ambalate mai mult sau mai putin frumos ale prostiei umane (infinite de altfel), de la emokid-ul privind blazat oglinda in care-si face poza cu mesaje scrijelite pe palma, la ciobanul fugit de sub blanita calda a mioritei, la nelipsitele femele care isi vand trupul pe net sau care pur si simplu se incanta la ideea ca sunt vizionate cu o mana pe taste, cu cealalta tremurand convulsiv pe sub masa. Si Facebook nu ofera doar o gama larga de specimene, ci si o gramada de mijloace pentru favorizarea repaosului intelectual prin nenumarate joculete pe care le poti share-ui cu cei 1366642 de prieteni pe care oricum nu ii vei cunoaste niciodata.
Un fenomen interesant totusi il reprezinta tendinta inevitabila oamenilor de a transforma orice site in facebook daca li se da ocazia. Totul porneste de la o poza de profil, un status si comunicarea ce are loc in aria comentariilor, apoi se ajunge la o alta retea de socializare in universul si asa prea plin, alt loc in care te imprietenesti cu scrisuri insirate pe ecran, cu potentiali psihopati, obsedati, perversi, no liferi, pitiponci, mutanti, etc.
Ce ne-am face fara acest biet substitut al socializarii, aceasta Cola dietetica a contactelor umane care oricum ne lasa subnutriti din punctul asta de vedere ? Salveaza planeta ! Sinucide-te virtual!
Inchei cu sentinta lui Adam Sandler din al sau film, Funny People: F*ck Facebook…IN THE FACE!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu