Spui ca esti o persoana respectabila si civilizata, iar printre multele tale calitati tinzi de obicei sa te declari si iubitor de forme de viata pufoase, patrupede, inaripate, inotatoare. Te inmoi tot cand le vezi ochisorii umezi si blanita pufoasa si te apuci sa ingani pe un ton emotionat ‘ceee draguuuut’.
Uita-te in oglinda si vei vedea ceea ce se numeste generic om. Secole de-a randul s-a dezbatut pozitia omului in raport cu natura, bineinteles, de catre alti oameni care i-au oferit de la statutul de stapan al ei la cel de stapanit, care au perorat pe rand primatul ratiunii in fata instinctualitatii sau din contra, prezentand ratiunea ca pe o durere a omenirii, pierdere a unei inocente primordiale intalnita inca la animalele pe care sustinem ca le-am iubi atat de mult. Suntem oare atat de diferiti de necuvantatoare ?
Si totusi iti plac bocancii/pantofii tai, geaca de piele si nu ai nicio urma de remuscare cand te infigi in friptura, desi esti perfect constient de provenienta tuturor acestor lucruri. Stii foarte bine ca sunt luate prin forta si brutalitate, ca animalele sunt jupuite de vii sau executate in moduri mai mult sau mai putin brutale pentru a se trage foloase din ele si totusi realizezi ca nu iti pasa. Te poti ascunde cu lasitate, bineinteles, sustinut de supralicitata religie crestina unde se specifica faptul ca ‘Asa a lasat Dumnezeu’, o scuza destul de buna care a rezistat timp de vreo 2000 de ani si continua sa reziste cu succes, pentru ca din moment ce o entitate divina, asa-zisa superioara, te-a creat dupa chipul si asemanarea ei si ti-a lasat imputernicirea (ba chiar incurajarea) de a distruge tot ce nu iti seamana si care, prin urmare nu ii seamana nici ei. Daca omul ii seamana creatorului sau prin cinismul, violenta si egoismul lui, atribute ce nu apar prin natura sa animala, ci prin insasi ratiunea ce ii da puterea de a alege, atunci asta nu ar trebui sa ne spuna ceva despre acel creator ?
Doar pentru ca delfinii nu au calculatoare, pentru ca balenele nu se imbraca dupa ultimele tendinte ale modei, iar cainii nu au limbaj articulat nu inseamna neaparat ca nu sunt inteligenti. Fiintele umane au o serioasa problema in a recunoaste inteligenta si asta doar pentru ca nu pot concepe o inteligenta de alta natura decat a lor. Cautam manifestari ale gandirii rationale doar in speciile care au o extraordinara capacitate a imitatiei. Ne fascineaza cimpanzeul de la zoo care ne imita gesturile sau papagalul vorbitor de la pet shop, desi acestia nu sunt decat dovezi ca oamenii sunt niste cimpanzei pe doua picioare sau niste papagali fara pene. Un englez pasionat de naturalism pe nume Darwin a scris despre asta o carte foarte mare acum vreo doua secole. Desi capacitatea de a imita sau de a repeta este un semn al unei oarecare evolutii la nivel intelectual, nu este suficienta pentru a putea fi considerata o manifestare a inteligentei. Doar pentru ca ratiunea poate aparea in alta forma nu inseamna ca ea nu exista. Adevarata inteligenta este nu aceea care stie sa copieze, ci aceea ce poate inova, ce poate naste ganduri proprii, emotii, sentimente.
Dar adevarul e ca pur si simplu nu prea te gandesti la asta. Spui pur si simplu ca asta e ordinea naturala si stii prea bine ca nu ti-ar conveni rolul animalului, ca lumea, ca oamenii sunt niste bestii prin ochii lui, dar esti constient ca oricum nu vei ajunge acolo asa ca preferi sa faci abstractie complet, sa-ti vezi mai departe de drum.
Cu cat cinism le privesti soarta si cu cata ipocrizie mangai potaia de serviciu sau mata care iti toarce blazat in poala. Cinismul a fost si este cuvantul de ordine al umanitatii inca de la inceputuri si pana si sila provocata de semenii tai si afirmatia ‘Rasa umana merita sa dispara !’ poarta o adiere de cinism pur.
Si de ce ne-am ascunde de adevarata noastra natura in spatele mastilor cu chip ingrijorat si scrupule ? Putem sa ne dezbracam linistiti de desuurile aparentelor, doar asta e adevarata noastra forma, urata in raport cu Idealul si cu Universul, dar perfect sexy pentru un ochi profan… exact ca o curva.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu